AXA osiguranje prodaje svoje bankarsko poslovanje u Belgiji

Francuska osiguravajuća kompanija AXA prodaće svoje bankarsko preduzeće, AXA Belgija, zadružnoj banci „Crelan" za 620 miliona evra, saopšteno je danas iz te osiguravajuće kuće.

Sporazum je postignut u okviru napora AXA-e da pojednostavi svoje poslovanje, navela je u saopštenju druga po veličini osiguravajuća kompanija u Evropi posle nemačkog Alijanca, prenosi Rojters.

Pod rukovodstvom glavnog izvršnog direktora Tomasa Buberla, AXA prolazi kroz duboko restrukturiranje koje ima za cilj da tu francusku grupaciju učini jačom u oblasti zdravstvenog, imovinskog i osiguranja od štete na međunarodnom nivou.

„Crelan", koji će nakon sporazuma postati peti najveći kreditor u Belgiji, platiće AXA-i 540 miliona evra u gotovini za preuzimanje njene belgijske bankarske jedinice.

Sporazum, koji bi trebalo da ojača bilans stanja AXA-e sa više od četiri procentna poena pozitivnog efekta na koeficijent Solventnost II, obuhvata i prenos 100 odsto akcija „Crelan osiguranja" (vrednih oko 80 miliona evra) na osiguravajuću kompaniju AXA Belgija.

Očekuje se da će dogovor biti finalizovan u drugom kvartalu 2020. godine.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Monday, November 04, 2019 (Archive on Monday, December 16, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: