Osiguratelji inzistiraju na zaštitarima na brodovima

Sve više pomorskih osiguratelja zahtjeva korištenje privatnih naoružanih stražara na trgovačkim brodovima na moru, zbog sve učestalijih napada somalijskih pirata i shodno tome rastu troškova.

Napadi pirata na tankere i druge brodove koštaju svjetsko gospodarstvo milijarde dolara godišnje, a posebno su problematični na ogromnom Indijskom oceanu. Somalijska kriza mogla bi motivirati još više ljudi da se priključe pomorskim bandama, smatraju pomorski osiguratelji. "Piratsvo začepljuje arterije globalizacije. Ni jedan brod s naoružanim čuvarima nije osvojen", rekla je Emma Russell iz tvrtke za preuzimanje rizika Watkins, članice londonskog Lloyd's osigurateljnog tržišta.

Godišnje, u Adenskom zaljevu Indijskog oceana ima više od 20.000 brodskih tranzita. Protekle dvije godine bilo je oko 200 napada pirata godišnje, no ove godine ta bi brojka mogla dostići i 250.

Najam zaštitara na brodovima efektan je način odvraćanja pirata od pljački. Do sada su prepreke angažiranju zaštitara bile problem unošenje oružja u neke teritorijalne vode i strah od eskalirajućeg nasilja, pa je potrebno ozakoniti zaštitare, smatra većina i vlasnika brodova i osiguratelja. No, neki se stručnjaci s time na slažu smatrajući da bi to moglo navesti pirate da promijene taktiku i posegnu za još većim nasiljem.
 
Udruge vlasnika brodova u međuvremenu su pozvale Ujedinjene narode da osnuju naoružanu vojnu snagu koja će djelovati na plovilima kako bi suzbila piratsvo.

Izvor: svijetosiguranja.hr


Posted on Wednesday, September 28, 2011 (Archive on Thursday, October 13, 2011)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: