Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.300.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Gubitak prava iz osiguranja zbog „ćelavih guma“ na automobilu Minimize
Gubitak prava iz osiguranja zbog „ćelavih guma“ na automobilu

„Vozio sam u gradu  u koloni i otklizao na vozilo ispred sebe, koje se naglo zaustavilo jer je pješak pretrčavao cestu. Padala je sitna kišica i cesta je bila skliska. Vozilo mi je bilo par dana neregistrirano, jer nije prošlo na tehničkom pregledu, pošto je kontrolor ustvrdio da imam „ćelave“ gume i da nije tehnički ispravno, pa me vratio s pregleda. Policija je izvršila uviđaj i također konstatirala da su mi gume istrošene i da je zbog toga došlo do nezgode. Hoće li moj osiguratelj od mene tražiti regres štete koju sam prouzročio vozilu ispred sebe?“,L.E.
 
U Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, u čl. 24., navedeni su slučajevi u kojima osigurani vozač, koji skrivi štetu vozilom, gubi osigurateljnu zaštitu iz ugovora o osiguranju, što znači da će njegov osiguratelj platiti štetu oštećenoj osobi i tražiti povrat (regres) isplaćenog iznosa od svog osiguranika. Među tim slučajevima jeste i tehnička neispravnost vozila  (st.1., t. 6. spomenutog članka). No, da bi osiguratelj imao pravo na regres od svog osiguranika zbog tehničke neispravnosti vozila, potrebno je da je upravo ta neispravnost dovela do  nezgode i štete (dakle, da između tehničke neispravnosti i nastanka nezgode postoji uzročna veza) i da osiguratelj dokaže da postoji takva uzročna veza (teret dokaza je na osiguratelju), te da je osiguranik znao za tehničku neispravnost. Činjenica da je upravo zbog „ćelavih“ guma vozač vraćen s tehničkog pregleda olakšava posao osiguratelju, jer je to jedan od indicija da su upravo takve gume dovele do proklizavanja na mokroj prometnici i da je osiguranik znao da mu je vozilo tehnički neispravno. Dakle, velika je vjerojatnost da će osiguratelj ići u regres prema L.E.-u, u okviru isplaćene odštete oštećenom vlasniku vozila, uvećane za kamate i troškove.

 

Izvor: osiguranje.hr|dr.sc. Marijan Ćurković


Posted on Wednesday, November 27, 2019 (Archive on Wednesday, January 08, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Ronilački klub Bosna
Vagabundo travel

Adriatic
Plivački klub Željezničar
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement