Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.300.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Osiguratelja možete tužiti i bez prethodnog podnošenja odštetnog zahtjeva Minimize
Osiguratelja možete tužiti i bez prethodnog podnošenja odštetnog zahtjeva

“U prometnoj nesreći koju je skrivio vozač osiguran kod osiguratelja X zadobio sam teže tjelesne ozljede, zbog kojih sam mjesecima bio na bolovanju i rehabilitaciji. Konačno je liječenje završeno, ali su ostale velike posljedice po moje zdravlje. Sada bih trebao tražiti naknadu štete od osiguratelja X, ali sam u dilemi da li da mu se javim radi mirnog rješenja zahtjeva ili, da ne gubim vrijeme jer imam prijatelje koji imaju loše iskustvo s tim osigurateljem, odmah predam tužbu sudu...“,G.P. 

 

Istina je da u čl. 12. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu postoji odredba:“Ako odgovorni osiguratelj u roku ...oštećenoj osobi ne dostavi obrazloženu ponudu za naknadu štete, odnosno utemeljeni odgovor, oštećena osoba može protiv njega podnijeti tužbu. Tužba protiv odgovornog osiguratelja ili odgovorne osobe prije   proteka roka iz st.1. ovoga članka smatrat će se preuranjenom“, iz čega se često zaključuje da oštećeni mora osiguratelju, prije utuženja, podnijeti odštetni zahtjev. Međutim, prema stajalištu sudova (v. na pr. Reviziju Vrhovnog suda Rep. Hrvatske br. 3523/94), prethodno podnošenje odštetnog zahtjeva osiguratelju nije procesna pretpostavka za podnošenje tužbe protiv osiguratelja. Prema mišljenju Suda, odredbe Zakona o rokovima u kojima osiguratelj mora riješiti odštetni zahtjev imaju mogućnost bržeg i ekonomičnijeg ostvarivanja potraživanja oštećene osobe, a nemaju značenja procesne pretpostavke koja onemogućava dopuštenost tužbe za naknadu štete, ali može utjecati na odluku o parničnom trošku (ako bi tuženi osiguratelj priznao tužbeni zahtjev. Dakle, bilo bi normalno da se osiguratelju uputi odštetni zahtjev radi rješavanja u mirnom izvansudskom postupku, ali oštećeni to ne mora učiniti i može osiguratelja tužiti bez da mu prethodno podnosi odštetni zahtjev.

Izvor: osiguranje.hr


Posted on Wednesday, November 20, 2019 (Archive on Wednesday, January 01, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Plivački klub Željezničar
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Plivački klub Željezničar
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement