Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 8.497.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Odštetu plaćaju i porodice pijanih vozača Minimize
Odštetu plaćaju i porodice pijanih vozača

Osobe koje pod uticajem alkohola skrive saobraćajnu nezgodu prema novim pravilima moraće da izmire štetu koju počine iako je pokrivena polisom osiguranja.

PORED zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona evra. Ovo predviđa novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije.

 

Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresni dužnici prema osiguravajućem društvu koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu.

- U situaciji kada vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže, i ne može se izbeći - objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

On kaže da ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu pravo imaju svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine, ili tek kada izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloletnu decu, uračunaće se i troškovi njihovog školovanja.

- Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu - kaže generalni sekretar UOS.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede (sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima), iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode s poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra.

Koliko je ovaj problem veliki u našoj zemlji, najbolje pokazuju podaci koje je u petak prezentovao načelnik saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov.

- Na putevima u Srbiji, od početka godine se dogodilo 22.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 310 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi. Samo u periodu od 1. juna do juče dogodilo se 7.800 saobraćajnih nezgoda, sa 149 poginulih i 800 povređenih - rekao je Arsov.

 

Avgust je godinama unazad mesec kada na našim putevima nastrada najviše osoba (62), slede oktobar i septembar, sa 61, odnosno 58 poginulih, zbog čega će saobraćajna policija nastaviti s pojačanom kontrolom i posle završetka letnje sezone.

U prethodnoj godini, vozači sa nedozvoljenim nivoom alkohola u krvi izazvali su 11 odsto nezgoda, pri čemu je to učešće u nesrećama s nastradalima iznosilo 14 odsto. Procenat onih koji voze pod dejstvom alkohola raste u julu i avgustu, zbog sezone godišnjih odmora i niza manifestacija čiji posetioci konzumiraju alkohol.

- U poslednjih godinu dana smanjen je broj nesreća sa nastradalim osobama u kojima su učestvovala alkoholisana lica sa 16 na 14 odsto - kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Saobraćajne policije MUP Srbije. - Ta razlika od dva odsto znači da je sačuvano desetak života i nekoliko stotina ljudi je manje teško povređeno.

 

Najčešći uzroci teških saobraćajnih nesreća sa nastradalim licima su, pored alkoholisanosti, i prevelika brzina, korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva, naročito na zadnjim sedištima.

- Poseban problem su roditelji koji ne koriste sigurnosna sedišta za prevoz dece. Nažalost, ogroman broj mališana je nastradao upravo u roditeljskim automobilima, jer su bili nebezbedno prevoženi - kaže Milinković.

 

OGROMAN BROJ POD TEŠKIM "MALIGANIMA"

SAMO u junu i julu ove godine Saobraćajna policija MUP Srbije je otkrila 410 teško alkoholisanih voozača koji su seli za volan sa više od dva promila alkohola u krvi.

- Nažalost, i pored toga što je kazna za ovo delo od 30 do 60 dana zatvora, 120.000-140.000 dinara, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom, ima onih koji ne haju - kaže načelnim Arsov.

Očigledno je, kaže on, da represija nije dovoljna i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se crni bilansi smanjili.

Izvor: novosti.rs


Posted on Wednesday, August 28, 2019 (Archive on Wednesday, October 09, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 

 

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Adriatic
Plivački klub Željezničar

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement