Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.300.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Prema premiji osiguranja po glavi stanovnika BiH na europskom začelju Minimize
Prema premiji osiguranja po glavi stanovnika BiH na europskom začelju

Premija osiguranja po glavi stanovnika u Bosni Hercegovini iznosi 154 dolara, po čemu smo u zaostatku za pojedinim zemljama okruženja i europskim zemljama, izvještava Indikator.ba na osnovu statistike Agencije za osiguranje BiH.

Usporedni statistički pokazatelji, u kojima je premija izračunata na bazi vrijednosti dolara na kraju 2018. godine, pokazali su da BiH ima veću premiju po glavi stanovnika od Srbije, gdje je ona 140 dolara ili Turske gdje je 127 dolara. 
 
Međutim, naša zemlja znatno u tom pogledu zaostaje za susjedima, budući da je prosječna premija po stanovniku u Hrvatskoj 384 dolara, dok je u Sloveniji primjerice 1.336 dolara. 
 
Poređenje s razvijenim svijetom, međutim, tek otkriva koliko građani BiH malo osiguravaju sebe i svoju imovinu, budući da recimo Velika Britanija ima premiju po stanovniku od 4.503 dolara, Švedska 3.644 dolara, a Švicarska čak 6.934 dolara. 
 
Ukupna premija osiguranja u Bosni i Hercegovini, koja je iznosila 416 milijuna dolara u 2018. godini, čini tek 2,17 posto domaćeg bruto društvenog proizvoda. Po tom mjerilu takođe smo bolji od Srbije, Turske, Ukrajine, Rusije ali zaostajemo za Hrvatskom gdje je udio u BDP-u 2,59 posto, ili Slovenije gdje je taj udio 4,94 posto. 
 
U naprednim zemljama poput Velike Britanije premija osiguranja čini čak 10,61 posto BDP-a, a u Švicarskoj 8,42 posto. 
 
Na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine posluje 26 društava za osiguranje i jedno društvo za reosiguranje. Rast tržišta osiguranja bio je u prošloj godini 4,32 posto, a od ukupne premije od 712,8 milijuna KM gotovo 80 posto se odnosilo na poslove neživotnog osiguranja, a svega 20,1 posto na poslove životnog osiguranja. 
 
Društva sa većinskim stranim kapitalom u ukupnoj premiji učestvuju sa 57,56%, a na tržištu životnog osiguranja sa čak 97,39%. 
 

Osiguravajuća društva prodaju police osiguranja najvećim dijelom kroz vlastitu prodajnu mrežu, dok se tek oko 21,5 posto prodaje odvija putem posrednika kojih je na kraju prošle godine bilo 984 (904 fizička lica i 80 pravnih lica).

Izvor: osiguranje.hr


Posted on Friday, August 23, 2019 (Archive on Friday, October 04, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Adriatic
Plivački klub Željezničar

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement