Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.348.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Osigurnina između nasljednika dijeli se razmjerno njihovim nasljedničkim dijelovima Minimize
Osigurnina između nasljednika dijeli se razmjerno njihovim nasljedničkim dijelovima

"Među dokumentima iza pok. oca našli smo i policu osiguranja života u kojoj piše da je on ugovaratelj osiguranja i osiguranik, a da osiguranje ugovara u korist supruge i djece. U oporuci, koju smo također našli, ostavio je supruzi polovicu imanja, a meni i bratu po jednu četvrtinu svega imanja koje se nađe poslije njegove smrti. Očekujemo ostavinsku raspravu pa nas interesira kako će se podijeliti osigurnina iz police osiguranja života..." P. i R.

Jedan od ciljeva osiguranja života jeste i pribaviti kakvu-takvu financijsku korist korisniku. Obično su to bliske osobe, članovi obitelji, a naravno mogu to biti i druge fizičke i pravne osobe. Osigurnina koju ugovaratelj osiguranja ugovara s osigurateljem u ugovoru o osiguranju života nije dio ostavinske mase pok. oca. Čak ni onda kad su za korisnike osigurnine određeni nasljednici. Ugovaratelj osiguranja je ovlašten odrediti korisnika odnosno korisnike i odrediti njihove dijelove u osigurnini. Iz pitanje je vidljivo da je pok. otac odredio za korisnika suprugu i djecu bez određivanja kako će oni podijeliti osigurninu koja je naznačena u ugovoru o osiguranju života – polici osiguranja. Za taj slučaj Zakon o obveznim odnosima, čl. 982., ima odredbu po kojoj se – ako ugovaratelj nije odredio korisnički dio osigurnine – osigurnina dijeli između nasljednika  razmjerno njihovim nasljedničkim dijelovima. U konkretnom slučaju to znači da će supruzi pripasti polovica osigurnine, a sinu i kćerki po 1 osigurnine. Prema tome, na ostavinsku raspravu treba ponijeti policu osiguranja života, a   po završetku ostavinske rasprave i po dobivanju rješenja o nasljeđivanju, s tim rješenjem se treba obratiti osiguratelju koji će postupiti suglasno odredbi gore citiranog članka Zakona o obveznim odnosima.

Izvor: osiguranje.hr| dr.sc. Marijan Ćurković


Posted on Friday, July 05, 2019 (Archive on Friday, August 16, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Adriatic
Plivački klub Željezničar

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement