Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.348.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

FBiH gubi oko pola milijarde dolara godišnje zbog saobraćajnih nesreća - Uspostavlja se Jedinica za cestovnu sigurnost Minimize
FBiH gubi oko pola milijarde dolara godišnje zbog saobraćajnih nesreća - Uspostavlja se Jedinica za cestovnu sigurnost

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak, 30, maja, na sjednici u Sarajevu informaciju o stanju i mjerama za poboljšanje stanja sigurnosti prometa na cestama, te zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pokrene inicijativu za imenovanje rukovoditelja Jedinice za sigurnost prometa i popunu radnih mjesta u toj organizacijskoj jedinici.

Još su istraživanja iz 2011. pokazala da FBiH gubi više od 400 mil USD godišnje (više od 5% godišnjeg BDP-a) zbog saobraćajnih nezgoda. Budući da je malo učinjeno u razdoblju do 2018. godine, pretpostavka je da se isti postotak godišnjeg BDP-a i dalje gubi i da to sada iznosi oko 600 mil USD godišnje.
 
Kako je sigurnost na cestama kritično pitanje u FBiH, sa stopom nezgoda sa smrtnim ishodom po glavi stanovnika oko pet puta većom od zemalja s najboljim rezultatima u zapadnoj Europi, postoji velika potreba za sustavnim pristupom koji može pružiti rezultate. Prethodnim projektom Svjetske banke 2009. stvorena je sveobuhvatna strategija za sigurnost na cestama i Akcijski plan za BiH, ali nije bilo raspoloživih sredstava niti stručnosti za provedbu bilo koje aktivnosti.
 
Među ostalim problemima vezanim za sigurnost na cestama, na razini FBiH nema jedinice za sigurnost na cestama niti nezavisne agencije za koordinaciju i pokretanje aktivnosti između mnogih različitih uključenih institucija. One su u rasponu od Federalnog ministarstava prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnih ministarstava obrazovanja, MUP-ova, itd. Osim toga, FBiH još nije usvojila postupke za reviziju i nadzor cestovne sigurnosti sukladno zahtjevima europske Direktive 2008/96 o upravljanju sigurnošću na cestama.
 
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je, u suradnji sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odabralo konzultanta za projekt uspostave Jedinice za cestovnu sigurnost i uz to vezanih procedura za reviziju cestovne sigurnosti unutar ovog ministarstva. Sukladno Nacionalnoj prometnoj strategiji i najboljim priznatim međunarodnim praksama, EBRD je podržala uspostavu Jedinice za sigurnost prometa i realizaciju postupaka za reviziju i nadzor financiranjem konzultantskih usluga grant sredstvima.
 
Ugovor sa konzultantima je potpisan u svibnju 2018. godine, a projekt je počeo u julu 2018. s rokom od godinu dana. Jedan od zadataka projekta je podrška FBiH u stvaranju institucionalnog okvira za procjenu i upravljanje sigurnosti na cestama kroz uspostavu jedinice ili agencije za cestovnu sigurnost.
 

Nužno je i pripremiti izmjene i dopune podzakonskih akata i procedura i usuglasiti ih s Direktivom 2008/96. Također, treba organizirati tečaj stručnog osposobljavanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izvor: ekapija.com


Posted on Thursday, June 06, 2019 (Archive on Thursday, July 18, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Ronilački klub Bosna
Ronilački klub Bosna

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement