Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 8.706.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Osiguratelj mora obrazložiti svoju odluku o naknadi štete Minimize
Osiguratelj mora obrazložiti svoju odluku o naknadi štete

„Stradao sam u prometnoj nesreći kao suputnik. Doživio sam teške tjelesne ozljede. Postavio sam zahtjev osiguratelju kod kojega je vozač imao osiguranje od automobilske odgovornsoti. Osiguratelj mi je odmah, u kratkom roku isplatio bez moga zahtjeva akontaciju u iznosu od 10.000,00 kn. No, ja mislim da imam pravo na naknadu štete u većem iznosu, te sam postavio zahtjev specificiran prema sudskoj praksi i to za pretrpljeni strah, pretrpljene fizičke boli, naknada za trajni invaliditet, jer sam imao komplicirani prijelom noge i dva rebra, izgubljenu zaradu za tri mjeseca što nisam radio, sveukupno iznos od 50.000,00 kuna. Osiguratelj je po mome zahtjevu opet isplatio iznos od 15.000,00 kuna, a nije se očitovao o mom odštetnom zahtjevu. Ne znam što raditi, tužiti ili ne?...“
 
Prema odredbi članka 12., st.1., t. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, osiguratelj je dužan u roku od 60 dana od primitka odštetnog zahtjeva utvrditi osnovanost i visinu toga zahtjeva te dostaviti podnositelju zahtjeva obrazloženu ponudu za naknadu štete, ako su odgovornost  za naknadu štete te visina štete nesporni ili utemeljen odgovor na sve točke iz odštetnog zahtjeva u slučaju ako su odgovornost ili visina štete sporne.
 
U konkretnom slučaju rok od 60 dana računa se od podnošenje odštetnog zahtjeva i to prvoga zahtjeva za naknadu štete; odgovornost očito nije sporna, ali mogla bi biti sporna visina štete (iznos odštete).
 
Ako uzmemo kao točno da je sporna visina odštete, osiguratelj je u obvezi svoju odluku o naknadi štete obrazložiti  i to po pojedinim stavkama odštetnog zahtjeva, što znači navesti zašto je neka stavka odštetnog zahtjeva neutemeljena.
 
Isplaćeni iznosu koje je osiguratelj isplatio u dva navrata smatraju se nespornim iznosom, a on se smatra predujmom naknade štete.
 

Ako osiguratelj ne postupi kako je navedeno, oštećeni ima pravo podnijeti tužbu nadležnom sudu. No, osim toga prava, oštećeni može prijaviti nadležnom tijelu (HANFA) osiguratelja zbog prekršaja kojega je osiguratelj počinio ne poštujući odredbu čl. 12., st.1., t.1. Zakona (dakle, nije dao obrazloženu ponudu odštete). Za taj prekršaj predviđena je za osiguratelja novčana sankcija u iznosu od 20.000,00 do 100.000,00 kuna, a za odgovornu osobu osiguratelja – od 10.000,00 do 25.000,00 kuna (čl. 63.  st. 5., t. 3. I st.6.). No, s obzirom na korektnost osiguratelja u dosadašnjem tijeku postupka, svrsishodno je pokušati mirnim putem doći do sporazuma, a tek ako do sporazuma ne dođe – podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Izvor: osaiguranje.hr|dr.sc. Marijan Ćurković


Posted on Friday, May 17, 2019 (Archive on Friday, June 28, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Ronilački klub Bosna
Vagabundo travel

Adriatic
Plivački klub Željezničar
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement