Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.348.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Jedino rješenje za mirovinski sustav je da dulje radimo Minimize
Jedino rješenje za mirovinski sustav je da dulje radimo

Visina mirovine mora ovisiti o uplatama u mirovinski sustav više nego o sustavu solidarnosti, kaže prof. Šimović

 

Jedino dugoročno rješenje za održiv mirovinski sustav je u tome da dulje radimo, zaključak je profesora Hrvoja Šimovića s katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Do preporuka za poboljšanje trendova u mirovinskom sustavu došao je na temelju iscrpne analize koja uključuje financijske i demografske trendove te podatke o stanju tržišta rada.

Rad i štednja za budućnost Šimović ističe da se u društvu mora promicati kultura rada i štednje za budućnost, ali i da se moramo pomiriti s činjenicom da se radni vijek mora produljiti. Ne treba se, kaže, odricati solidarnosti prisutne u našem društvu, ali visina mirovine mora ovisiti o uplatama u mirovinski sustav više nego o sustavu solidarnosti. Zato je jedna od preporuka da treba povećati izdvajanja u drugi mirovinski stup, a s vremenom i ozbiljno razmotriti uvođenje imovinskog cenzusa u sustav. Zalaže se i da se mirovine po posebnim uvjetima budžetiraju kao posebne stavke proračuna, a mišljenja je da se razina doprinosa za mirovinsko osiguranje ne mora podizati.

Analiza “Pogled izvana” stavove je potkrijepila nizom podataka i usporednih prikaza stanja u Hrvatskoj sa stanjem u nekim susjednim zemljama. Tako je frapantan podatak da je stopa aktivnosti radnika starih od 55 do 64 godine samo 40 posto, što znači da šest od deset građana u toj dobnoj skupini ne radi. U Švedskoj, za usporedbu, radi gotovo 80 posto građana te dobne skupine. Najmanje se radi u Italiji te u Bugarskoj i Grčkoj, pa Šimović zaključuje da je riječ o mentalitetu mediteranskog bazena koji valja mijenjati. Iako prosječni hrvatski umirovljenik ima samo 31 godinu staža, trendovi se poboljšavaju jer su na niski prosjek znatno utjecala umirovljenja radnika devedesetih naročito vidljiva u visokom udjelu invalidskih mirovina, čiji se udjel u posljednjih deset godina intenzivno smanjuje.

Da nije bilo takve prakse, mirovinski sustav i ne bi bio u tako negativnoj poziciji jer je omjer zaposlenih i umirovljenika u starosnoj mirovini 1:2, što je puno održivije od današnjeg stanja po kojem na 1,23 zaposlena dolazi jedan umirovljenik. Profesor Šimović upozorava na alarmantan pad radne snage. Po sadašnjim brojkama, čak i kada bi se zaposlili svi nezaposleni u Hrvatskoj, omjer zaposlenika u odnosu na umirovljenike ne bi prešao razinu od 1,34 zaposlena na jednog umirovljenika. Rješenje može biti samo rad na povratku iseljenika u Hrvatsku i dulji rad. Trendovi nisu dobri Koliko su dramatično promijenjeni trendovi pokazuju podaci iz 1980., kada su na svakog umirovljenika bila zaposlena 4,04 radnika. To su razine koje imaju neke od najrazvijenijih zemalja, u kojima prosječna mirovina iznosi 60 posto prosječne plaće, što je puno više od postotka koji se postiže u Hrvatskoj. Zaključno, demografski trendovi nisu optimistični, pa je tako Šimović upozorio da će 2070. u Hrvatskoj 55 posto stanovnika biti starije od 54 godine.

Izvor: vecernji.hr

Posted on Thursday, May 09, 2019 (Archive on Thursday, June 20, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Ronilački klub Bosna
Vagabundo travel

Adriatic
Plivački klub Željezničar
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement