Injekcije metrotreksata pokrivaće Fond zdravstvenog osiguranja RS

Za oboljele od reumatoidnog artritisa u RS stiže ohrabrujuća vijest iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, koji je pokrenuo proceduru nabavke za lijek metotreksat, rastvor za injekciju u napunjenoj šprici, koji bi od naredne godine trebalo da bude dostupan u bolnicama za osiguranike koji boluju od tog oboljenja.
 
Zasad oboljeli koji imaju u okviru terapije metotreksat, a ne mogu ga koristiti oralno, odnosno u obliku tableta, zbog, na primjer, jakih mučnina i povraćanja te moraju preći na injekcije, moraju ih plaćati.
 
Iz Fonda su rekli da je ova ustanova do sada ovaj lijek finansirala za pacijente koji boluju od malignih bolesti, a u ovoj godini na prijedlog Komisije za uvrštavanje lijekova Fonda donesena je odluka da se proširi indikacija u smislu da i pacijenti koji boluju od nemalignih bolesti, poput reumatoidnog artritisa, imaju dostupan ovaj lijek o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.
 

- Dakle, ovaj lijek za oboljele od reumatoidnog artritisa uvršten je na listu citotoksičnih, bioloških i pratećih lijekova i biće dostupan u bolnicama. To je na neki način nastavak našeg poslovnog opredjeljenja da u zdravstveni sistem u kontinuitetu uvodimo nove terapije prateći svjetske terapijske smjernice. Samo u ovoj godini počeli smo da finansiramo nekoliko potpuno novih, savremenih terapija za oboljele od malignih bolesti, multiple skleroze, hepatitisa C, kao i za druga teška oboljenja - rekli su iz Fonda.

Izvor: ekapija.com


Posted on Friday, November 22, 2019 (Archive on Friday, January 03, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: