Holandija i Danska imaju najbolje penzione sisteme na svijetu

Holandija i Danska imaju najbolje penzione sisteme na cijelom svijetu, pokazala je globalna studija koja je u fokus stavila način na koji nacije pripremaju stariji dio populacije na penzije.

Kako prenosi Blumberg, samo te dvije zemlje dobile su ocjenu A na Indeksu "Melbourne Mercer Global Pensions" za njihov nivo finansijske sigurnosti koju pružaju građanima u penziji.

Australija se našla na trećem mjestu sa ocjenom B+, dok su u top deset zemalja smještene i Finska, Švedska, Norveška, Singapur, Novi Zeland, Kanada i Čile, koje su sve ocijenjene ocjenom B.

U istraživanje je bilo uključeno 37 zemalja svijeta u kojima ukupno živi dvije trećine svjetske populacije, a bilo je sprovedeno na osnovu 40 različitih parametara. Cilj je bio saznati vodi li penzioni sistem određene zemlje prema boljim finansijama penzionera, da li je on održiv i vjeruje li zajednica u njega, odnosno pruža li sistem stanovnicima sigurnost u njihovu finansijsku budućnost.

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD našli su se na 14, odnosno 16. mjestu sa ocjenom C+, a savjetovano im je podizanje minimalne penzije za penzionere s niskim prihodima.

Japan je zauzeo 31. mjesto, a ocijenjen je s D, što označava "velike slabosti i/ili nedostatke koji moraju što prije da se riješe". Preporučuje se podizanje granice za odlazak u penziju s obzirom na rast životnog vijeka u državi.

Tajland se našao na samom dnu liste i trebalo bi da uvede minimalni nivo obavezne penzione štednje i poveća podršku za najsiromašnije.

Izvor: ekapija.com


Posted on Monday, November 11, 2019 (Archive on Monday, December 23, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 4.14
Rating: 5
Rating: 5
Rating: 5
Rating: 5
Rating: 3
Rating: 3
Rating: 3