VIG: Rast premije i dobiti, dobre prognoze za budućnost

Vienna Insurance Group (VIG) nastavlja s rastom u prvoj polovici 2019. Uz značajni porast dva ključna pokazatelja, rast premije kao i dobit, i prije i nakon oporezivanja, VIG izviješćuje o vrlo pozitivnim polugodišnjim rezultatima.

Unatoč većim isplatama šteta zbog vremenskih uvjeta, kombinirani omjer ostao je stabilan iz godine u godinu. Zadržati će fokus na optimizaciji poslovnog modela u smislu šteta i troškova tako da i dalje prate dostizanje ciljanog omjera od 95 posto u 2020. godini. Uvjereni su da će ostvariti ciljeve za 2019.

Grupa cilja volumen premije od 9,9 milijardi eura i dobit prije oporezivanja između 500 i 520 milijuna eura. Povoljno ekonomsko okruženje u regiji središnje i istočne Europe podržava VIG-ov optimizam.

“U srpnju 2019. Bečki institut za međunarodne ekonomske studije izvijestio je da je usporavanje rasta daleko manje nego što se očekivalo u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Prognoze za većinu zemalja revidirane su prema gore “, komentirala je Elisabeth Stadler, CEO Vienna Insurance Group-a.

VIG je izvijestio o značajnom povećanju premijskih prihoda od oko 300 milijuna eura ili 5,8 posto, na 5,4 milijarde eura. Svi segmenti donijeli su dobitke, uključujući životno osiguranje s jednokratnim uplatama premije, gdje premije godinama padaju. Pokretači rasta bili su neživotni segment, sveobuhvatno osiguranje automobila i zdravstveno osiguranje.

Bugarska, Poljska i baltičke zemlje zabilježile su posebno ohrabrujuća poboljšanja rasta premije. Obujam premije u kompanijama središnje i istočne Europe, prilagođen za prvu konsolidaciju poduzeća u Poljskoj, Baltiku i Bosni i Hercegovini, organski je porastao s jakih 4,1 posto.

Konsolidirana dobit prije oporezivanja dosegla je 257,1 milijuna eura – što je znatno povećanje od 10,5 posto. Strategija VIG-a za postizanje profitabilnog rasta odražava se i na rezultat nakon poreza koji je u prvoj polovici 2019. godine poboljšan za 10,5 posto na 151 milijuna eura.

Kombinirani omjer Grupe bio je 96,4 posto, slično prošlogodišnjim 96,3 posto, usprkos negativnom utjecaju većih troškova zbog štete od jakog snijega i oluje Eberhard. Vrlo pozitivan razvoj kombiniranog omjera ostvaren je u baltičkim državama (pad od 3,8 postotnih bodova), Bugarskoj (pad za 3,5 postotnih bodova) i ostalim tržištima, uključujući Njemačku (pad za 6,8 postotnih bodova).

Izvor: svijetosiguranja.eu


Posted on Thursday, September 05, 2019 (Archive on Thursday, October 17, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: