Na hrvatskim cestama nalazi se 35.000 neosiguranih vozila

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima, upozorava HUO.

 

Na hrvatskim cestama nalazi se još 35.000 neosiguranih vozila, upozorio je danas Hrvatski ured za osiguranje (HUO) povodom slučaja neregistriranog, neosiguranog i tehnički neispravnog motocikla u Vukovarsko-srijemskog županiji o kojem je jučer izvijestila tamošnja policija.


Iz HUO-a upozoravaju kako su neregistrirana, neosigurana i tehnički neispravna vozila, čije je korištenje opasno i za one koji ih koriste i za druge sudionike u prometu, jedan od ključnih problema sigurnosti na cestama. Upravo su vozača takvog motocikla zaustavili pripadnici PU Vukovarsko-srijemske te su izdali prekršajni nalog uz izrečenu novčanu kaznu od 10.500 kuna.

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima, upozorava HUO, koji upravo stoga s MUP-om još od 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, provodi kampanju “Stop neosiguranim vozilima”. Ciljevi kampanje su dodatno smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje saznanja u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu.

- Kampanja je započela još 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35.000. Velik je to uspjeh koji smo postigli tijekom godina, obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75% - rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

- U slučaju sudara i ako nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti - upozorio je Pauković.

Hrvatski ured za osiguranje kampanju „Stop neosiguranim vozilima“ provodi i ove godine na više lokacija u gradu Zagrebu i to kroz organizaciju raznih događanja prevencijskog-edukativnog karaktera.

Izvor: vecernji.hr

Posted on Wednesday, June 12, 2019 (Archive on Wednesday, July 24, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: