Snažan rast premije i dobiti Wiener Städtische osiguranja

Na kraju 2018. godine Wiener Städtische osiguranje ostvarilo je ukupnu bruto premiju od 11,6 milijardi dinara, a ostvarena je dobit pre oporezivanja u visini od 673,2 miliona dinara.

Kombinovani racio kod neživotnih osiguranja iznosi 95,3 odsto, a profitna margina kod životnih osiguranja 7,6 odsto. Ovo je najbolji godišnji rezultat koji je kompanija ostvarila od 2003. godine i početka rada u Srbiji.

„Rezultat u prethodnoj godini još jednom dokazuje opravdanost naše poslovnog modela zasnovanog na ciljevima stabilnog i profitabilnog rasta. Zahvaljujući izuzetnom angažmanu svih članova tima, a računajući i pozitivne efekte pripajanja AXA kompanija iz 2017. godine, ostvarili smo najbolji godišnji rezultat otkako poslujemo u Srbiji. Imajući u vidu visoku tržišnu poziciju i snažne ambicije, ove stope rasta su veliko dostignuće i istovremeno odraz rastućeg poverenja koje korisnici usluga imaju prema nama. Pred nama je period još veće odgovornosti, da ukazano poverenje klijenata nastavimo da opravdavamo uz ostvarenje planova, koie će nam obezbediti dugoročnu stabilnost i prosperitet", izjavio je Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

Ukupna premija povećana je za 6,75 odsto. U oblasti neživotnih osiguranja ostvaren je rast premije od 13,7 odsto, a nosioci visokog rasta su dobrovoljno zdravstveno osiguranje (30 odsto), kasko (19,9 odsto), osiguranje od autoodgovornosti (13,5 odsto) i osiguranje imovine (%2B11,7 odsto). Premija životnih osiguranja niža je za 3 odsto u odnosu na kraj 2017. godine. Razlog tome je prodaja jednokratnih polisa životnog osiguranja, koje zbog nepovoljne situacije na finansijskom tržištu, nisu u fokusu kao prethodnih godina. Ostvareni rezultati učvrstili su kompaniju na poziciji broj četiri na tržištu sa tendencijom daljeg rasta, dok na tržištu životnih osiguranja Wiener Städtische osiguranje zauzima drugo mesto. Osnovano kao greenfield investicija Vienna Insurance grupe (VIG), Wiener Städtische osiguranje posluje u Srbiji od 2003. godine. Ima više od 1.200 zaposlenih u preko 40 poslovnica širom zemlje.

Vienna Insurance grupa (VIG), matična kompanija Wiener Städtische osiguranja, nastavila je sa snažnim rastom u prošloj godini. Prema preliminarnim rezultatima, ukupna premija VIG je 9,7 milijardi evra, što je za 2,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Dobit grupacije povećana je za skoro 10 odsto i iznosi 485 miliona evra. Kombinovani racio VIG-a, vodeće kompanije za osiguranje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, iznosi 96 odsto. Na osnovu dobrog rezultata u 2018.godini, uprava kompanije predložila je isplatu dividende u iznosu od 1 evro po akciji, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na godinu dana pre toga.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Tuesday, April 16, 2019 (Archive on Tuesday, May 28, 2019)
Posted by azubovicos  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: