Intervju s Izetom Jelićem, članom uprave Sarajevo osiguranja

Na konferenciji Informacijska i komunikacijska tehnologija i osiguranje koja je održana prošli tjedan na Plitvicama imali smo priliku razgovarati s gospodinom Izetom Jelićem, zamjenikom generalnog direktora Sarajevo osiguranja. Gospodin Jelić je na konferenciji rekao nešto više o stanju osiguranja od autoodgovornosti na BiH tržištu te je sudjelovao na okruglom stolu s temom «Od informatičara do člana uprave». Nas je zanimalo kako u ovim kriznim vremenima i na specifičnom tržištu kao što je Bosna i Hercegovina u kojoj postoje dvije agencije za nadzor osiguranja i dva udruženja društava za osiguranja, stoji trenutno najveće osiguravajuće društvo u BIH. Nešto više o planovima i stanju Sarajevo osiguranja nam je rekao gospodin Jelić.
Gospodine Jelić možete li nam reći nešto više o trenutnoj poziciji Sarajevo osiguranja u Bosni i Hercegovini i kako se nosite s aktualnom gospodarskom krizom?
Sarajevo osiguranje je još uvijek lider na tržištu Bosne i Hercegovine. Na razini Federacije drži otprilike 20 posto, a na razini države oko 16 posto portfelja i mislim da ćemo zadržati taj udio. Imamo stručni kadar i tržište te mislim da ćemo ostati na trenutnoj liderskoj poziciji. Ova ekonomska kriza osjeća i u Bosni i Hercegovini, a posebno kod budžetskih institucija, gdje svi stežu remen. Primjer je slučaj Mostara gdje nije ni formirana vlast, a kamoli da je definiran budžet, tako da je u takvim uvjetima mnogo teže ostvarivati premiju u osiguranju.
Možete li nam pojasniti vlasničku strukturu Sarajevo osiguranja i kakvi su vaši planovi vezani uz privatizaciju?
Vlasnička struktura se nije mijenjala, ona je ostala ista – država je 45 postotni vlasnik, fondovi drže oko 38 posto, a ostatak zaposlenici i građani. Što se tiče privatizacije, mislim da nije pravo vrijeme s obzirom da su upravo zbog ekonomske krize dionice na minimumu pa u ovim okolnostima ni Vlada, odnosno država ne bi imala velike koristi u odnosu na situaciju koja je bila na tržištu prije dvije godine.
Kakvi su planovi Sarajevo osiguranja vezano uz širenje na Republiku Srpsku?
Mi smo prije 10 dana otvorili prvu podružnicu u Republici Srpskoj. Mislimo se širiti ne samo na dio Banja Luke već i u regijama po cijeloj Republici Srpskoj. Naše stav je da ima prostora za povećanje premije osiguranja, a sa čime ćemo uskladiti i naš plan premije za iduće razdoblje u Republici Srpskoj.
Kako Sarajevo osiguranje trenutno stoji s informatizacijom poslovanja?
Budući da se Bosna i Hercegovina približava Europskoj uniji i logično je da se mora i informatika prilagođavati tržištu, te se u tom smislu radi na izvještajima koje traži Europska unija. U tom smislu prilagođavamo i naša softverska rješenja također dok u tehnološkom smislu radimo na razvoju Internet rješenja koja bi tim putem bila dostupna svima, a mislim da smo na dobrom putu.
Što Vi mislite o ICTI konferenciji i njezinoj budućnosti?

Ovo je dobar skup za razmjenu iskustava. No ono na čemu inzistiram kod svojih kolega je da donose teme iz prakse pa makar i svoja loša iskustva jer je i iz pogreške moguće naučiti, a ono što je dobro lako ćemo prihvatiti ili pak da kao ja na ovim seminarima neka iznesu neku temu iz koje će prisutni naučiti više iz osiguranja. Teme moraju biti više iz prakse i unositi više živosti kako bi cijeli skup dobio na kvaliteti, a nazočni doista proširili vlastita znanja.

Izvor: osiguranje.hr|Iva Matić


Posted on Wednesday, October 28, 2009 (Archive on Thursday, November 12, 2009)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 5.00
Rating: 5
Samo teme iz prakse mogu biti korisne. Akademske price nemaju efekra za sada.