Hanfa upozorava ulagatelje na području Hrvatske na aktivnosti društava Libra Markets i Global Markets

Prema informacijama dostupnima Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) postoji mogućnost da društva Libra Markets i Global Markets putem prodajnih predstavnika kontaktiraju državljane Republike Hrvatske (RH) te im nude usluge trgovanja ugovorima za razlike (CFD).

Riječ je o društvima koja nemaju dozvolu za rad na području RH i ne nalaze se na popisu pružatelja investicijskih usluga iz drugih država-članica Europske unije za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga na teritoriju Hrvatske.

Na internetskim stranicama tih društava trenutačno nema informacija na hrvatskom jeziku, no Hanfa preventivno poziva potencijalne ulagatelje s područja Republike Hrvatske da se ne upuštaju u poslovni odnos s navedenim društvima. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tih društava niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s tim društvima.

Podsjećamo da su ugovori za razlike (CFD) kompleksni financijski proizvodi čije karakteristike mali ulagatelji često ne razumiju. Osim toga, troškovi i naknade povezane s trgovanjem CFD-ovima iznimno su složene strukture i karakterizira ih nedostatak transparentnosti. Hanfa je 25. srpnja 2019. donijela Odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje CFD-ova malim ulagateljima koja je dostupna ovdje.

Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području RH dostupni su ovdje.

Izvor: svijetosiguranja.eu


Posted on Monday, December 30, 2019 (Archive on Monday, February 10, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: