Penzija više neće biti, radićemo dok smo živi - Kakvu ideju rada predviđa Amerikanac Rik Edelman

Rik Edelman, osnivač i izvršni predsjednik kompanije Edelman Financial Services, jedne od vodećih kompanija za finansijsko savjetovanje smatra da će uskoro nestati dosadašnji koncept penzionisanja.

Edelman u jednom videu navodi da uskoro više neće biti klasičnog slijeda događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u penziju i umiremo.

Očekivani životni vijek vrlo će se vjerovatno drastično produžiti, što znači da ćemo možda živjeti 110 ili 120 godina. Neće biti održiva ideja odlaska u lagodnu penziju sa 65 godina. Naime, ako živimo 120 godina, a odemo u penziju sa 65, kako ćemo zaraditi, odnosno priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena?".

- Gotovo je s idejom penzije. To je bila inovacija 20. vijeka koje nije bilo u 19. vijeku i koje neće biti ni u 21. U budućnosti ćete raditi do 75, 85, 95. ili 105. godine života. No, ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Vi ćete, naime, željeti da radite - kaže Edelman.

Kaže da ćemo htjeti raditi iz dva razloga.

- Prvo, bićete dovoljno zdravi da to možete. Bićete kao stogodišnjak zdravi kao što je neko danas s 40 ili 50 godina, a to znači da ćete htjeti ostati aktivni, i u privređivanju i u zajednici - tvrdi Edelman.

Drugo, kaže, lakše ćemo nego ikada prije zarađivati novac, zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, kratkotrajnim ugovorima, ideji rada sa skraćenim radnim vremenom, rada putem interneta i slično.

- Nećete više morati raditi 40 ili 50 sati sedmično i nećete morati zarađivati ​​100 ili 200.000 USD godišnje. Moći ćete dopuniti svoj prihod s 20.000 do 40.000 USD godišnje radeći honorarno one poslove koje želite. Novac će biti lako dostupan, a to znači da ćete umjesto da jedva dočekate godine ili potreban staž za penziju, u drugačiji koncept penzije otići ranije i češće - objasnio je Edelman.

- Mi to trenutno nazivamo godišnjim odmorima. No onda ćemo ih imati češće.

- Dakle, ići ćemo u školu, naći ćemo posao, a onda uzeti par godina slobodnog. Kasnije ćemo ponovno otići u školu i započeti neku sasvim drugačiju karijeru - objašnjava.

- Činićemo tako kroz cijeli život. Nestaće linearnog koncepta zaposlenja. Umjesto toga, pojaviće se ciklična linija života gdje ćete prolaziti kroz učenje, zapošljavanje i slobodno vrijeme kroz cijeli svoj život. Biće zabavno i prijatno, a biće i korisno za zajednicu. Zašto bi neko s tim imao problem - dodao je.

Izvor: ekapija.com


Posted on Friday, November 08, 2019 (Archive on Friday, December 20, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 3.00
Rating: 3
Rating: 3