BiH: Plaće u financijama i osiguranju za godinu porasle više od 10 posto

Prosječna neto plaća u djelatnosti financija i osiguranja u Bosni i Hercegovini porasla je za 10,5 posto u srpnju ove godine u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Prosječna neto plaća u financijskim i djelatnostima osiguranja u srpnju iznosila je 1.594 KM.

U odnosu na srpanj 2018. godine kada je bila 1.442 KM, prosječna plaća u ovim tradicionalno najplaćenijim djelatnostima porasla je za 152 KM.
 
Neslužbene informacije do kojih je došao portal Indikator.ba govore da je kao odraz stanja na tržištu rada i relativno nedovoljnog rasta zarada u financijskom sektoru, u pojedinim bankama zabilježen povišen nivo fluktuacije radne snage.
 
Ipak rast prosječne plate u osiguranju i financijama bio je iznad prosjeka rasta neto plaća u BiH. Prema statističkim podacima, prosječna plaća BiH u srpnju ove godine iznosila je 932 KM i nominalno je viša za 6,1 posto u odnosu na lipanj prošle godine, te viša za 2,8 posto u odnosu na prosinac 2018. godine.
 
Osim u financijskim i djelatnostima osiguranja, dvoznamenkasti rast zarada na godišnjem nivou bilježi se u poslovanju nekretninama 13,2 posto (prosječna plaća u srpnju 838 KM), u djelatnostima umjetnosti, zabave i rekreacije 11,8 posto (698 KM) i građevinarstvu 10,4 posto (636 KM).
 

Nakon financija i osiguranja, najveća prosječna plaća je u djelatnostima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.470 KM, dok je u sektoru informacija i komunikacija 1.354 KM. Indikator.ba

Izvor: pogled.ba


Posted on Monday, September 30, 2019 (Archive on Monday, November 11, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: