Generali osiguranje: Svojim proizvodima omogućavamo poljoprivrednicima miran san

Sajam poljoprivrede u Novom Sadu je završen, ali osiguranje poljoprivrede, kao i inovacije koje osiguravači nude poljoprivrednicima su još uvek aktuelne teme.

Generali Osiguranje Srbija, koji je osmu godinu zaredom bio partner Novosadskog sajma i generalni sponzor Međunarodnog sajma poljoprivrede, predstavio je svoje proizvode osiguranja poljoprivrede, životinja, mehanizacije i domaćinstva, i sa ostale proizvode kojima poljoprivrednici mogu finansijski zaštiti sebe, svoju porodicu i proizvodnju. Osim toga, ova kompanija je predstavila savremene tehnologije koje koristi u oblasi osiguranja poljoprivrede – aplikaciju za procenu šteta na usevima i plodovima, dron i mnoge druge.

Osnovne karakteristike aplikacije su: preciznija i efikasnija procena i obrada šteta na usevima i plodovima, definisanje lokacije oštećenih parcela, provera vrste useva i površina parcela, praćenje statusa obrade šteta i editovanje štete na elektronskoj mapi Srbije. Kao glavni benefiti korišćenja drona istaknuti su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja.

“S obzirom na to da je Srbija agrarna zemlja mi se trudimo da svake godine uvođenjem novih usluga i pokrića u oblasti osiguranja poljoprivrede poljoprivrednicima omogućimo miran san. Ono šta je još uvek problem u našoj zemlji jeste da 85% poljoprivrednih gazdinstava nije osigurano i mi svi zajedno kao industrija, zajedno sa državom, trebamo u velikoj meri da se angažujemo na građenju svesti o bitnosti osiguranja“, rekao je Dragan Filipović prilikom otvaranja Sajma.

U Srbiji je osigurano oko 15% biljne proizvodnje i svega 5% stočnog fonda, što je daleko ispod proseka ekonomski razvijenih zemalja. Jedan od razloga za to je tradicionalno nepoverenje poljoprivrednika prema finansijskim institucijama.
Generalno gledano, ambijent u kojem se obavlja poljoprivredna proizvodnja postaje sve više nepredvidiv, te se osiguranje nameće kao adekvatno rešenje, što je prepoznala i država Srbija koja pruža podršku poljoprivrednicima da se osiguraju u vidu značajnih subvencija.
Generali Osiguranje s toga želi da istakne da poljoprivrednici premiju mogu da plate tek nakon žetve/berbe te da im država Srbija subvencioniše 40% plaćene premije u Vojvodini (ukoliko imaju registrovano gazdinstvo), dok u Moravičkom, Kolubarskom i Zlatiborskom upravnom okrugu država subvencioniše 70% premije. Sve to mogu da ostvare u Generaliju, koji kao kuća može da im ulije punu sigurnost da će dobiti ono što su kupili.

U okviru sajamskog nastupa kompanija je organizovala i Konferenciju o Upravljanje rizicima u poljoprirvednoj proizvodnju.
“Cilj Generali osiguranja Srbija je da edukacijom, dostupnošću informacija i kvalitetnom uslugom učinimo poljoprivrednim proizvođačima osiguranje prihvatljivijim, jer to pozitivno utiče na njihovu proizvodnju. Statistika pokazuje da je zastupljenije osiguranje useva i plodova, nego osiguranje životinja. U okviru osiguranja biljne proizvodnje, korisnici više traže osiguranje onih kultura koje iziskuju više ulaganja, poput voća, povrća. Najmanje je zastupljeno osiguranje u ratarskim kuluturama. Svaki region izložen je nekim speficičnim rizicima, stoga bih pozvao poljoprivredne proizvođače da se informišu o paketima osiguranja, jer njihova specifična proizvodnja iziskuje izloženost specifičnim rizicima i neophodno je napraviti ponudu osiguravajućih pokrića, koja je prilagođena njihovim potrebama”, rekao je direktor Sektora za osiguranje poljoprivrede Generali Osiguranja Srbija, Nemanja Beljanski. Od osiguravajućih kuća očekuje se da, kaže Beljanski, ispune zahteve poljoprivrednika u svakom smislu i da razbiju predrasude da je osiguranje skupo, navodeći da je osigranje jednog hektara u Vojvodini oko dva odsto vrednosti useva.

Na Konferenciji “Upravljanje rizicima u poljoprivrednoj proizvodnji” Generali Osiguranja Srbija, osim direktora Sektora za osiguranje u poljoprivredi te osiguravajuće kompanije Nemanje Beljanskog I državnog sekretara u resornom ministarstvu Željka Radoševića, govorili su prorektor Univerziteta u Novom Sadu Vladislav Zekić, kao i poljoprivredni proizvođač iz Budisave Pal Milinski, koji se dugo bavi ratarstvom što je jedini izvor prihoda njegove porodice te i dovoljan motiv da se opredeli za osiguranje.

Zaključak konferencije je da je poljoprivrednike u Srbiji neophodno konstantno motivisati kako bi više osiguravali useve, plodove i stoku, jer je nivo zastupljenosti osiguranja u poljopivredi u Srbiji na znatno nižem nivou nego u zemljama u regionu i razvijenim zemljama Evropske unije.

Izvor: svijetosiguranja.eu


Posted on Wednesday, June 05, 2019 (Archive on Wednesday, July 17, 2019)
Posted by azubovicos  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: