Predlažemo povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države

Riječ je o povećanju cenzusa koji se nije mijenjao od 2004. godine, s 1516 na 1830 kuna po članu obitelji te povećanju cenzusa od 1939 na 2340 kuna za osobe koje žive kao samci.

 

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja u saborsku je proceduru uputio svoj prijedlog izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojom bi se povećao prihodovni cenzus za stjecanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države za građane s niskim primanjima. Podsjetio je da ovo pitanje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obećao riješiti još prošle godine, no nije, pa je odlučio sam ponuditi svoj prijedlog.

- Povodom Dana Europe našim umirovljenicima, ali i građanima s niskim primanjima, u saborsku proceduru po hitnom postupku upućujem prijedlog dopuna i izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Riječ je o povećanju cenzusa koji se nije mijenjao od 2004. godine, s 1516 na 1830 kuna po članu obitelji te povećanju cenzusa od 1939 na 2340 kuna za osobe koje žive kao samci. Od Pavićevih obećanja, koje je više puta najavio, nema ništa, za što sam ga desetak puta prozivao sa saborske govornice zbog čega nije bilo druge nego prijedlog uputiti u saborsku proceduru – objasnio je Hrelja kojemu su potrebe potpise da prijedlog uvrsti u proceduru dali predstavnici stranaka Amsterdamske koalicije i Kluba nezavisnih zastupnika.

Predlaže da se ubuduće svakog 1. siječnja usklađuju cenzusi s 50 posto rasta plaća jer, dodaje, ovo što su sada predložili je točno 50 posto rasta plaća od 2004. do 2018. godine. - Ovo smatramo izuzetnim institutom u zaštiti od siromaštva velikog broja građana. Osoba koja ima 2000 kuna mirovinu, kada plati dopunsko zdravstveno osiguranje od 840 kuna i RTV pretplatu od 960 kuna, za život joj tijekom godine ostane 11 mirovina i 200 kuna. Usto, ovi cenzusi su podložni za svaki primitak koji dobiju iz jedinica lokalne samouprave, poput socijalne pomoći, božićnice, uskrsnice tako da je nedopustivo da se cenzus nije mijenjao već 15 godina. Za proračun bi to u ovoj godini bio dodatni trošak od 50, a u sljedećoj 100 milijuna kuna, no, kako se to tiče više od 200 tisuća građana, smatramo jako opravdanim predložiti ovaj zakon - zaključio je Hrelja.

Izvor: vecernji.hr

Posted on Wednesday, May 22, 2019 (Archive on Wednesday, July 03, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: